Είστε εδώ

Εγγραφή στο Ροή Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο
National Rural Network
Ενημερώθηκε: πριν από 5 ώρες 50 λεπτά

EU CAP NETWORK – Newsletter Νοέμβριος 2022

Τρί, 12/06/2022 - 12:08

Δημοσιεύτηκε το Ενημερωτικό Δελτίο του EU CAP NETWORK για το μήνα Νοέμβριο του 2022.

Διαβάστε ενδιαφέροντα θέματα όπως:

 • Βελτίωση των συστημάτων αγροδιατροφής της ΕΕ

Οι τεχνικές για τη βελτίωση των συστημάτων τροφίμων της ΕΕ ήταν στην ημερήσια διάταξη της δεύτερης συνεδρίασης του φόρουμ για τις βέλτιστες πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής στις 10 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Στόχος του φόρουμ – στο οποίο συμμετείχαν 71 ενδιαφερόμενοι – ήταν να συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των παραγόντων στην αλυσίδα αξίας και να αυξήσει τη διαφάνεια της αγοράς.

 

 • Οι νέες εκδηλώσεις ανάπτυξης ικανοτήτων αξιολόγησης προωθούν την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των κρατών μελών

Το European Evaluation Helpdesk για την ΚΑΠ ξεκίνησε μια σειρά νέων εκδηλώσεων για τη δημιουργία ικανοτήτων που θα αξιοποιήσουν την πολύτιμη εμπειρία αξιολόγησης των κρατών μελών της ΕΕ και θα τη μοιραστούν με άλλους. Το EvaluationPEERS! ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 και επικεντρώνεται στη μάθηση από ομότιμους μεταξύ ομάδων κρατών μελών που επιθυμούν να μάθουν από άλλους για μια σειρά από τρέχοντα και μελλοντικά θέματα αξιολόγησης της ΚΑΠ. Κάθε εκδήλωση έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει μια ευκαιρία όπου τα κράτη μέλη ανταλλάσσουν εμπειρίες και διδάγματα από προηγούμενες περιόδους προγραμματισμού καθώς και να συζητούν συγκεκριμένες προκλήσεις και λύσεις αξιολόγησης της ΚΑΠ.

 

 • Χρήση μαλλιού για την μείωση των πλαστικών απορριμμάτων

Το μαλλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιώσιμη πηγή υλικού συσκευασίας για να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων ρύπανσης που σχετίζονται με τα πλαστικά. Ένα βραβευμένο επιχειρηματικό έργο που χρηματοδοτείται από την ΚΑΠ και ξεκίνησε από Εσθονούς επιχειρηματίες παρέχει ένα εμπνευσμένο παράδειγμα που καταδεικνύει τη δυνατότητα του μαλλιού να εμποδίζει την παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων. Μάθετε περισσότερα για αυτήν την εμπνευσμένη ιστορία επιτυχίας της ΚΑΠ.

 

καθώς και πολλά άλλα θέματα αγροτικής πολιτικής τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

The post EU CAP NETWORK – Newsletter Νοέμβριος 2022 appeared first on ΕΑΔ.

Εκδήλωση: Νέοι Αγρότες-Νέες Δυνατότητες-Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες από το ΠΑΑ 2014-2020 και το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, Νίκαια 2 Δεκεμβρίου 2022

Δευ, 12/05/2022 - 13:16

Η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Κιλελέρ πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στη Νίκαια της Λάρισας την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου την εκδήλωση με τίτλο: «Νέοι Αγρότες-Νέες Δυνατότητες-Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα χωρητικότητας 300 ατόμων έγινε ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και το πρόσφατα εγκεκριμένο από την ΕΕ Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 που αποτελεί το εργαλείο για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο για μια περισσότερο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή γεωργία.

Οι συμμετέχοντες αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελετητές, σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις προτεραιότητες της ΕΕ, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα καθώς και για το Πρόγραμμα  Ύδωρ 2.0 στη Θεσσαλία. Επιπλέον, με σκοπό τη διευκόλυνση της κατανόησης του ΣΣ ΚΑΠ, εξειδικεύτηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός για την προώθηση των παρεμβάσεων της ΚΑΠ καθώς και οι νέες προκλήσεις της Πράσινης Γεωργίας στην ΚΑΠ 2023-2027 και οι συμμετέχοντες μέσα από ένα γόνιμο διάλογο και παραδείγματα ενημερώθηκαν για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΣΣ ΚΑΠ.

Έγινε εκτενής αναφορά στην εφαρμογή και τα κίνητρα για την πρώτη εγκατάσταση στον πρωτογενή τομέα που υλοποιείται μέσω του Υπομέτρου 6.1 των Νέων Γεωργών και τις επενδύσεις σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης ενόψει και της νέας Πρόσκλησης του Υπομέτρου 4.1-Σχέδια Βελτίωσης του ΠΑΑ 2014-2022.

Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, κάλεσε τους αγρότες να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα των προγραμμάτων της ΚΑΠ και κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που είναι στη διάθεσή τους

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ.

Δείτε τις παρουσιάσεις εδώ:

Παπαγιαννίδης_Χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα_Ύδωρ 2.0 Θεσσαλία

Μανέτας_Στρατηγικός σχεδιασμός για την προώθηση των παρεμβάσεων της νέας ΚΑΠ 2023-2027

Παπαλουκοπούλου_Οι νέες προκλήσεις της Πράσινης Γεωργίας στην ΚΑΠ 2023-2027

Τσιατούρας_Νέοι Γεωργοί – Κίνητρα για την Πρώτη Εγκατάσταση στον Πρωτογενή Τομέα και την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

The post Εκδήλωση: Νέοι Αγρότες-Νέες Δυνατότητες-Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες από το ΠΑΑ 2014-2020 και το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, Νίκαια 2 Δεκεμβρίου 2022 appeared first on ΕΑΔ.

Πρόγραμμα LIFE: 380 εκατ. ευρώ για 168 νέα πράσινα έργα σε όλη την Ευρώπη

Πέμ, 11/24/2022 - 14:18

Δελτίο Τύπου

Πρόγραμμα LIFE: 380 εκατ. ευρώ για 168 νέα πράσινα έργα σε όλη την Ευρώπη

 

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα χρηματοδότηση ύψους άνω των 380 εκατ. ευρώ για 168 νέα έργα σε ολόκληρη την Ευρώπη στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Τα έργα LIFE βρίσκονται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και μπορούν να βοηθήσουν την ΕΕ να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, επιτυγχάνοντας τους κλιματικούς, ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς της στόχους. Στηρίζουν τη βιοποικιλότητα, την αποκατάσταση της φύσης και μια κυκλική οικονομία, συμβάλλοντας παράλληλα στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας σε όλη την ήπειρο.

Η νέα χρηματοδότηση αποτελεί αύξηση κατά 27 % σε σχέση με τη χρηματοδότηση του προηγούμενου έτους και θα κινητοποιήσει συνολικές επενδύσεις άνω των 562 εκατ. ευρώ. Έργα από όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ θα επωφεληθούν από αυτή την ενωσιακή χρηματοδότηση, στο πλαίσιο των εξής τεσσάρων θεμάτων (υποπρογραμμάτων): φύση και βιοποικιλότητα· β) κυκλική οικονομία και ποιότητα ζωής· γ) μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σ’ αυτήν· και δ) μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

 

Έργα στους τομείς της βιοποικιλότητας, της κυκλικής οικονομίας, του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σ’ αυτήν, και της καθαρής ενέργειας:

 

Ένα έργο για τη φύση θα βελτιώσει τη διαχείριση της βιοποικιλότητας σε επίπεδο πόλης, στις πόλεις Tartu (Εσθονία), Aarhus (Δανία) και Ρίγα (Λετονία), ώστε να αποκατασταθεί η συνδεσιμότητα και να ενισχυθεί η υγεία των οικοσυστημάτων. Τα προβλεπόμενα μέτρα περιλαμβάνουν την αποκατάσταση οικοτόπων και τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων σε εργασίες διατήρησης και αποκατάστασης.

 

Για να ενισχυθεί μια πιο κυκλική οικονομία, ένα ισπανικό έργο θα προωθήσει τα υβριδικά και πλήρως ηλεκτρικά τρακτέρ για χρήση σε αμπελώνες και οπωρώνες, καθώς και τον εξηλεκτρισμό των υποστηρικτικών μηχανημάτων. Το έργο αυτό θα καταδείξει πώς μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων κατά 45 % και η χρήση λιπαντικού ελαίου κατά 30 %. Στην Ιταλία, ένα έργο επιδιώκει να αναπτύξει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο κυκλικής οικονομίας το οποίο θα βασίζεται στη συλλογή, τη διαλογή και την ανακύκλωση υποδημάτων εξωτερικού χώρου με σκοπό να ανακτηθούν δευτερογενείς πρώτες ύλες για την κατασκευή νέων υποδημάτων υψηλής ποιότητας.

Ένα κυπριακό και ελληνικό έργο θα αναπτύξει και θα προωθήσει καινοτόμες τεχνικές για τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την απερήμωση, τις μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και τις δασικές πυρκαγιές, με σκοπό να στηρίξει την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στον γεωργικό τομέα. Παράλληλα, στη Λετονία και τη Φινλανδία, ένα έργο θα εφαρμόσει μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής σε τυρφώνες. Θα επιδείξει πώς χρησιμοποιούνται καινοτόμα εργαλεία για την παρακολούθηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αποκατάσταση των τυρφώνων, μεταξύ των οποίων η τηλεπισκόπηση και η μοντελοποίηση.

Όσον αφορά τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, επτά έργα θα δημιουργήσουν 16 νέα κέντρα ενιαίας εξυπηρέτησης με σκοπό να διευκολύνουν την ενεργειακή ανακαίνιση χιλιάδων ιδιόκτητων κατοικιών σε πέντε χώρες της ΕΕ. Τρία έργα θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειάς τους, εφαρμόζοντας την ενεργειακή ανακαίνιση για ευάλωτες περιοχές, και καταρτίζοντας εξατομικευμένους χάρτες πορείας για την ανακαίνιση στη νότια και ανατολική Ευρώπη. Έξι έργα θα ενισχύσουν τις ενεργειακές κοινότητες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ώστε να επενδύσουν στην ενεργειακή μετάβαση. Οι κοινότητες αυτές θα συμμετάσχουν επίσης σε έργα ενεργειακής απόδοσης και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τα οποία θα περιλαμβάνουν την κοινοτική θέρμανση και ψύξη, σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

 

Νέα έργα στο πλαίσιο της ενωσιακής χρηματοδότησης των 380 εκατ. ευρώ 

 

Φύση και βιοποικιλότητα

 • 27 έργα για τη φύση και τη βιοποικιλότητα θα συμβάλουν στην προστασία της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και θα στηρίξουν την εφαρμογή των οδηγιών για τα πτηνά και τους οικοτόπους, τη στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 και την προτεινόμενη νομοθετική πράξη για την αποκατάσταση της φύσης. Διαθέτουν συνολικό προϋπολογισμό ύψους σχεδόν 195 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα καλύψει περίπου τα 127 εκατ. ευρώ.
 • 38 έργα για το περιβάλλον και την αποδοτική χρήση των πόρων θα συμβάλουν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος και θα αναπτύξουν τεχνολογίες για τη στήριξη του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία. Θα κινητοποιήσουν 144 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα συνεισφέρει τα 86 εκατ. ευρώ.
 • 7 έργα για την περιβαλλοντική διακυβέρνηση θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Θα δώσουν στις δημόσιες αρχές τα εργαλεία για να προωθήσουν, να παρακολουθήσουν και να επιβάλουν τη συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία για το περιβάλλον. Τα έργα αυτά διαθέτουν συνολικό προϋπολογισμό ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα συνεισφέρει πάνω από 6 εκατ. ευρώ.

Δράση για το κλίμα

 

 • Συνολικά, 30 έργα LIFE αξίας περίπου 114 εκατ. ευρώ θα συμβάλουν στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού νομοθετήματος για το κλίμα και της στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ενθαρρύνοντας τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη, ενεργειακά αποδοτική, ανθεκτική οικονομία, βασισμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 11 έργα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τη βιώσιμη διαχείριση της γης, των δασών και της θάλασσας· με καινοτόμες λύσεις καθαρής ενέργειας· και με την αντικατάσταση και επαναχρησιμοποίηση των φθοριούχων αερίων. Θα κινητοποιήσουν περίπου 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα συνεισφέρει περίπου 30 εκατ. ευρώ.
 • 13 έργα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θα βοηθήσουν τις πόλεις και τις περιφέρειες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή· θα στηρίξουν λύσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στους τομείς της γεωργίας, των δασών και της διαχείρισης των υδάτων· θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των υποδομών και των κτιρίων· και θα στηρίξουν βιώσιμες λύσεις βασισμένες στη φύση σε πόλεις και σε μη αστικές εκτάσεις. Θα κινητοποιήσουν περίπου 52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ προέρχονται από ενωσιακά κονδύλια.
 • 6 έργα LIFE για την κλιματική διακυβέρνηση και την πληροφόρηση θα βελτιώσουν την κλιματική διακυβέρνηση και θα ενημερώσουν το κοινό και τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι περίπου 12 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα συνεισφέρει πάνω από 7 εκατ. ευρώ.

Καθαρή ενέργεια

 

 • 67 έργα θα επιδιώξουν να βελτιώσουν τις συνθήκες στην αγορά και στο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, προωθώντας ιδίως και εφαρμόζοντας λύσεις ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μικρή κλίμακα. Διαθέτουν συνολικο προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατ. ευρώ από τα οποία η ΕΕ θα συνεισφέρει περίπου 96 εκατομμύρια. Τα έργα αυτά στηρίζουν τις πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση που καθορίζονται στο σχέδιο REPowerEU και στη δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του55 %, καθώς και στους πρωταρχικούς στόχους της Ενεργειακής Ένωσης.

 Iστορικό

Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Έχει υλοποιήσει πράσινες ιδέες από το 1992 και, μέχρι σήμερα, έχει συγχρηματοδοτήσει πάνω από 5.500 έργα. Η ΕΕ και οι συνδεδεμένες χώρες αποτελούν μέρος του προγράμματος, μεταξύ άλλων και σε αυτά τα νέα έργα. Για την περίοδο 2021–2027, η ΕΕ αύξησε τη χρηματοδότηση του προγράμματος LIFE κατά σχεδόν 60 %, μέχρι το ποσό των 5,4 δισ. ευρώ, το οποίο καλύπτει και το νέο υποπρόγραμμα για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Για περισσότερες πληροφορίες

Περιλήψεις των έργων

Πρόγραμμα LIFE

The post Πρόγραμμα LIFE: 380 εκατ. ευρώ για 168 νέα πράσινα έργα σε όλη την Ευρώπη appeared first on ΕΑΔ.

Εκδήλωση “Νέοι Αγρότες-Νέες Δυνατότητες-Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες από το ΠΑΑ 2014-2022 και το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027” 2 Δεκεμβρίου 2022 – Νίκαια Δ. Κιλελέρ

Τετ, 11/23/2022 - 13:12

Η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σας προσκαλεί στην Εκδήλωση:

 

«Νέοι Αγρότες-Νέες Δυνατότητες-Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες από το

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027»

που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 στην Νίκαια – Δήμος Κιλελέρ.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027, για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο για μια περισσότερο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή γεωργία.

 

Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Κιλελέρ.

Δείτε την Πρόσκληση και το Πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ

The post Εκδήλωση “Νέοι Αγρότες-Νέες Δυνατότητες-Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες από το ΠΑΑ 2014-2022 και το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027” 2 Δεκεμβρίου 2022 – Νίκαια Δ. Κιλελέρ appeared first on ΕΑΔ.

Κοινή Αγροτική Πολιτική: Εγκρίθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας με 13,4 δισ. ευρώ για την πενταετία 2023-2027

Τετ, 11/23/2022 - 11:27

Στις 21.11.2022 η Επιτροπή ενέκρινε τα Στρατηγικά Σχέδια Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(ΣΣ ΚΑΠ) της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Λιθουανίας, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, 13,4 δισ. ευρώ και 3,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή συνολικού ύψους 47,8 δισ. ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ. Από τα κονδύλια για τις τρεις αυτές χώρες, πάνω από 14 δισ. ευρώ θα διατεθούν για περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους και οικολογικά προγράμματα και 1,6 δισ. ευρώ για τους νέους γεωργούς.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2023, έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώσει τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο, ανθεκτικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα. Στο πλαίσιο της αναθεωρημένης πολιτικής, η χρηματοδότηση θα κατανεμηθεί πιο δίκαια μεταξύ των εκμεταλλεύσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, καθώς και στους νέους αγρότες. Επιπλέον, οι αγρότες θα υποστηριχθούν για να υιοθετήσουν την καινοτομία, από τη γεωργία ακριβείας έως τις αγροοικολογικές μεθόδους παραγωγής. Υποστηρίζοντας συγκεκριμένες δράσεις σε αυτούς και σε άλλους τομείς, η νέα ΚΑΠ μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την επισιτιστική ασφάλεια και τις αγροτικές κοινότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα ΚΑΠ ενσωματώνει έναν πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο εργασίας. Οι χώρες της ΕΕ θα εφαρμόσουν τα εθνικά Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ, συνδυάζοντας χρηματοδότηση για στήριξη του εισοδήματος, την αγροτική ανάπτυξη και τα τομεακά προγράμματα. Κατά τον σχεδιασμό του ΣΣ ΚΑΠ, κάθε κράτος μέλος επέλεξε από ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων σε επίπεδο ΕΕ, προσαρμοσμένες και στοχευμένες ώστε να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες ανάγκες και τις τοπικές συνθήκες. Η Επιτροπή αξιολόγησε εάν κάθε σχέδιο στοχεύει στους δέκα βασικούς στόχους της ΚΑΠ, οι οποίοι αφορούν κοινές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Τα σχέδια πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τη νομοθεσία της ΕΕ και θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ, όπως ορίζονται στις στρατηγικές «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και «Βιοποικιλότητα» της Επιτροπής.

Το ΣΣ ΚΑΠ της Ελλάδας θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της παροχής βοήθειας στοχευμένης εισοδηματικής στήριξης και πρόσθετης αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της ανανέωσης των γενεών, περισσότεροι από 65.000 νέοι αγρότες (κάτω των 40 ετών) θα λάβουν ειδική υποστήριξη για τη δημιουργία της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Θα λάβουν επίσης πρόσθετη εισοδηματική στήριξη για να εξασφαλίσουν επαρκές εισόδημα και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε πιστώσεις και γη. Επιπλέον, η στήριξη της ΚΑΠ αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 70.000 νέες θέσεις εργασίας σε αγροτικές περιοχές. Το ελληνικό σχέδιο αποσκοπεί επίσης στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων. Περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ της στήριξης της ΚΑΠ θα στοχεύουν στον διπλασιασμό της συνολικής γεωργικής γης στη βιολογική γεωργία έως το τέλος της περιόδου προγραμματισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε σχέδιο, καθώς και η ανάλυση του προϋπολογισμού τους είναι διαθέσιμες στα έγγραφα «με μια ματιά», ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική είδηση.

The post Κοινή Αγροτική Πολιτική: Εγκρίθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας με 13,4 δισ. ευρώ για την πενταετία 2023-2027 appeared first on ΕΑΔ.

Ημερίδα με Θέμα: Το αποτύπωμα του LEADER στην Πιερία

Τρί, 11/22/2022 - 11:07

Στα πλαίσια των 30+1 χρόνων λειτουργίας της Πιερικής Αναπτυξιακής θα διοργανωθεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου Ημερίδα με θέμα: Το αποτύπωμα του LEADER στην Πιερία, “Προβολή τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER ΟΤΔ Πιερικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ και των αποτελεσμάτων του (ΠΑΑ 2014-2020)”.

Επισυνάπτεται η σχετική Πρόσκληση όπως και το Πρόγραμμα.

The post Ημερίδα με Θέμα: Το αποτύπωμα του LEADER στην Πιερία appeared first on ΕΑΔ.

Πολιτική συνοχής της ΕΕ: H Επιτροπή ανακοινώνει τους νικητές των βραβείων REGIOSTARS για το 2022

Δευ, 11/21/2022 - 13:50

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων REGIOSTARS για το 2022, τα οποία επιβραβεύουν τα καλύτερα έργα στον τομέα της πολιτικής συνοχής στην ΕΕ. Για τον εορτασμό της 15ής επετείου των βραβείων, προτάθηκαν 15 έργα μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων και των νικητών των προηγούμενων διαγωνισμών. Μια ομάδα νέων δημοσιογράφων εκπόνησε σύντομα ντοκιμαντέρ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα έργα μετά τη διάκρισή τους στο πλαίσιο των βραβείων REGIOSTARS.

Έπειτα από δημόσια ψηφοφορία, η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Elisa Ferreira παρουσίασε τα βραβεία στους νικητές σε τελετή στην Evora της Πορτογαλίας:

 • Την πρώτη θέση κέρδισε το έργο «αποκατάσταση και αναπαλαίωση» της Cittadella Gozo στη Μάλτα. Το έργο αποκατέστησε τις εσωτερικές δομές στους τοίχους της αρχαίας και οχυρωμένης πόλης. Σήμερα, χάρη στο νέο κέντρο επισκεπτών και την καλύτερη προσβασιμότητα, αυτό το εντυπωσιακό ορόσημο θα προσελκύει περισσότερους τουρίστες από ποτέ, αξιοποιώντας στο έπακρο το δυναμικό του.
 • Τη δεύτερη θέση κέρδισε ένα πιλοτικό έργο για τα ηλεκτρονικά σχολεία. Το έργο αυτό χορήγησε εξοπλισμό ΤΠΕ και εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης σε 151 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κροατία. Το έργο βοήθησε το 10 % των σχολείων της χώρας να αυξήσουν τις ικανότητές τους στους τομείς των ΤΠΕ για τη διδασκαλία και τη μάθηση. Με τη συνεχή στήριξη και κατάρτιση των εκπαιδευτικών και των διευθυντών, η ολοκληρωμένη προσέγγιση διασφάλισε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
 • Η τρίτη θέση κέρδισε το «βιώσιμο κατασκευαστικό πρόγραμμα PICSA στην Ανδαλουσία». Το έργο αυτό συνέβαλε στην αναζωογόνηση του κτιριακού τομέα στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, εισάγοντας εξοικονόμηση ενέργειας και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα υφιστάμενα κτίρια. Το έργο βελτίωσε επίσης την ανταγωνιστικότητα των τοπικών κατασκευαστικών εταιρειών και μείωσε την ενεργειακή φτώχεια των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος.

Ιστορικό

Τα βραβεία REGIOSTARS διοργανώνονται χρόνο από την Επιτροπή από το 2008. Αποτελούν το ευρωπαϊκό σήμα αριστείας για έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, τα οποία αναδεικνύουν καινοτόμες και χωρίς αποκλεισμούς προσεγγίσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη. Έχουν εμπνεύσει τις περιφέρειες να υλοποιήσουν μια ολοένα και πιο αποτελεσματική πολιτική συνοχής της ΕΕ.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες έργα διαγωνίζονται σε πέντε κατηγορίες και ένα συγκεκριμένο θέμα που καθορίζεται για κάθε διαγωνισμό. Για το βραβείο του κοινού, οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν για το αγαπημένο τους έργο μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων.

Από το 2023 και μετά, οι κατηγορίες θα συνδέονται με τους στόχους πολιτικής της περιόδου προγραμματισμού 2021-2027. Επιπλέον, η διαδικασία επιλογής θα διενεργείται σε δύο στάδια, με όλους τους επικρατέστερους υποψηφίους να κάνουν την τελική τους παρουσίαση ενώπιον κριτικής επιτροπής κατά τη διάρκεια της ετήσιας Εβδομάδας των Περιφερειών της ΕΕ. Οι τελετές απονομής διοργανώνονται στα κράτη μέλη σύμφωνα με ένα σύστημα εκ περιτροπής. Η πόλη υποδοχής για το 2023 θα είναι η Ostrava στην Τσεχία.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βραβεία REGIOSTARS

The post Πολιτική συνοχής της ΕΕ: H Επιτροπή ανακοινώνει τους νικητές των βραβείων REGIOSTARS για το 2022 appeared first on ΕΑΔ.

Διατήρηση της Ελληνικής Κόκκινης Φυλής Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής

Παρ, 11/18/2022 - 11:05

Το έργο αυτό αποτελεί μια σημαντική δράση για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον, καθώς προωθεί την παραδοσιακή, εκτατική κτηνοτροφία και την προστασία της βιοποικιλότητας. Στο παρελθόν, οι κτηνοτρόφοι διασταύρωναν τυχαία εγχώριες φυλές με εισαγόμενα αρσενικά διαφορετικών φυλών. Αυτό διάβρωσε τους γενετικούς πόρους και δημιούργησε ζώα που ήταν ευάλωτα σε ασθένειες και τραυματισμούς και που χρειάζονταν σημαντικούς όγκους ζωοτροφών και αντιμικροβιακών για τη διατήρηση της παραγωγής. Αυτό το έργο προσπάθησε να αναστρέψει αυτή την τάση και να αποκαταστήσει την ελληνική Κόκκινη φυλή Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής καθιερώνοντας μια γενεαλογική πιστοποίηση για να αναδείξει την ποιότητα του κρέατος και να δημιουργήσει τη ζήτηση των καταναλωτών. Το έργο αυτό το οποίο υλοποιεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, αφορά στον εντοπισμό και την καταγραφή γενεαλογικών δεδομένων σχετικά με την ελληνική κόκκινη αγελάδα Καστοριάς – Κρυσταλοπηγής, μια φυλή που είναι πλήρως προσαρμοσμένη σε βοσκότοπους της Δυτικής Μακεδονίας.

Αποτελέσματα έργου

 • Τα ζώα γενεαλογίας που γεννήθηκαν στο πλαίσιο του έργου είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες και το έδαφος και είναι πιο ανθεκτικά σε τραυματισμούς και ασθένειες. Βόσκουν ελεύθερα σε εξωτερικούς χώρους για περισσότερο από οκτώ μήνες το χρόνο και δεν χρειάζονται πρόσθετη τροφή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
 • Παρόλα αυτά, το κόστος παραγωγής τους ανά μονάδα/κιλό είναι περίπου το ίδιο σε ευρώ με το συμβατικό βοδινό κρέας επειδή η Ελληνική Κόκκινη αγελάδα παράγει μικρότερη ποσότητα κρέατος. Η ανώτερη ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, ωστόσο, του δίνουν συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα.
 • Το έργο ξεκίνησε με 27 κτηνοτρόφους και 1.700 ζώα. Τώρα υπάρχουν 85 κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν περίπου 5.200 πιστοποιημένα ζώα γενεαλογίας. Το έργο ήταν τόσο επιτυχημένο που παρατάθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2023. Επί του παρόντος, άλλοι 10 κτηνοτρόφοι έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής.
 • Το έργο συνέβαλε θετικά στην τοπική οικονομία μέσω της παροχής 40 νέων θέσεων εργασίας για αγροτικούς εργάτες. Αυτό προστίθεται στους 85 συμμετέχοντες κτηνοτρόφους και τα 160 μέλη της οικογένειας που ήδη απασχολούν είτε άμεσα είτε έμμεσα στις φάρμες τους.
 • Από τους 85 κτηνοτρόφους, οι 27 είναι νέοι αγρότες (κάτω των 40 ετών) και το 30% από τους 85 κτηνοτρόφους είναι γυναίκες ως επικεφαλής των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων.
 • Το κόκκινο αγελαδινό κρέας Καστοριάς-Κρυσταλλοπηγής πωλείται σήμερα σε έξι τοπικά κρεοπωλεία.

Διαβάστε εδώ την αναλυτική περιγραφή του έργου.

Περισσότερα στοιχεία

Περιοχή:
Καστοριά – Κοζάνη – Φλώρινα, Δυτική Μακεδονία

Προγραμματική Περίοδος:
2014-2020

Περιοχή Εστίασης:
4Α: Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοκομία

Μέτρο:
Δράση 10.2.1 Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία

Διάρκεια Έργου:
2017 -2020 (επέκταση μέχρι Οκτώβριος 2023)

Εκπρόσωπος Επικοινωνίας:
Δημήτριος Μόσχος

Website:
https://www.gred-cow.gr

The post Διατήρηση της Ελληνικής Κόκκινης Φυλής Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής appeared first on ΕΑΔ.

Αξίζω ΙΚΕ – Εργαστήριο Ζυμαρικών και Μαρμελάδας

Παρ, 11/18/2022 - 10:56

Ένας Φιλανθρωπικός Σύλλογος πιστοποιημένος ως φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε ενήλικα και ανήλικα ΑμεΑ με βαριά νοητική υστέρηση (σύνδρομο Down, διάχυτη νοητική αναπτυξιακή διαταραχή, αυτισμό κ.λπ.), αξιοποίησε κοινοτικούς πόρους μέσω του μέτρου LEADER προκειμένου να ιδρύσει ένα εργαστήριο παρασκευής μαρμελάδων και γλυκών. Το εργαστήριο, ως ανεξάρτητη εταιρεία, παρέχει εκπαίδευση και ευκαιρίες απασχόλησης σε ΑμεΑ υπό την επίβλεψη και υποστήριξη του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του Συλλόγου.

Αποτελέσματα έργου

 • Το εργαστήριο απασχολεί τέσσερα άτομα τυπικής ανάπτυξης και ένα άτομο με αναπηρία με πλήρη απασχόληση. Άλλα τρία άτομα βρίσκονται σε φάση εκπαίδευσης ώστε να ενσωματωθούν πλήρως στη παραγωγική διαδικασία και η εργασία θα τους αποφέρει ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα. Ο αριθμός των απασχολούμενων και εκπαιδευόμενων ατόμων με Αναπηρία θα αυξάνεται καθώς θα αυξάνεται και η ζήτηση για τα παραγόμενα προϊόντα.
 • Το εργαστήριο παράγει χειροποίητα παραδοσιακά ζυμαρικά, μαρμελάδες από φρούτα εποχής και γλυκά του κουταλιού (σύκο, ροδάκινο, αχλάδι, βερίκοκο, κ.α.) τα οποία προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τοπικούς παραγωγούς. Προς το παρόν οι παραγωγοί που προμηθεύουν την εταιρεία είναι πέντε.
 • Tο εργαστήριο διαθέτει ένα μικρό εκθεσιακό χώρο όπου τα προϊόντα είναι διαθέσιμα προς πώληση. Αρχικά δύο εταιρείες διανομής τροφίμων διαθέταν τα παραγόμενα προϊόντα σε 18 τοπικά καταστήματα και σουπερμάρκετ. Πλέον οι εταιρείες διανομής είναι τρεις και το σύνολο των καταστημάτων όπου διατίθενται τα προϊόντα είναι 65.

Διαβάστε εδώ την αναλυτική περιγραφή του έργου.

Περισσότερα στοιχεία

Περιοχή:
Κομοτηνή

Προγραμματική Περίοδος:
2014-2020

Περιοχή Εστίασης:
Π6 – Κοινωνική ένταξη και τοπική ανάπτυξη

Μέτρο:
M19 LEADER/CLLD

Διάρκεια Έργου:
20.01.2021-31.12.2021 (επέκταση έως 06.2023)

Εκπρόσωπος Επικοινωνίας:
Στάθης Κεφαλίδης

Website:
www.axi-zw.gr (υπό κατασκευή)

The post Αξίζω ΙΚΕ – Εργαστήριο Ζυμαρικών και Μαρμελάδας appeared first on ΕΑΔ.

Οινοποιείο Χρυσολωρά – Ίδρυση οινοποείου & εκσυγχρονισμός γεωργικής εκμετάλλευσης

Πέμ, 11/17/2022 - 15:51

Η ίδρυση του οινοποιείου Χρυσολωρά στην Σέριφο αποτελεί το αποτέλεσμα μια μακροχρόνιας επενδυτικής προσπάθειας με την καθοριστική συμβολή Ευρωπαϊκών πόρων μέσα από διαδοχικές προγραμματικές περιόδους. Ο επενδυτής Χρήστος Χρυσολωράς, σε νεαρή ηλικία ανέλαβε την οικογενειακή εκμετάλλευση και έθεσε ως στόχο του την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντάς
έτσι στην τοπική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους με σεβασμό στις παραδοσιακές Ελληνικές ποικιλίες αμπελιών.
Στο πλαίσιο της επένδυσης, την προγραμματική περίοδο 2007-2013 με χρηματοδότηση LEADER, κατασκευάστηκε το οινοποιείο με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Την προγραμματική περίοδο 2014-2014 πόροι του ΠΑΑ χρησιμοποιήθηκαν για την φύτευση ενός
καινούργιου βιολογικού αμπελώνα και την απόκτηση καλλιεργητικών μηχανημάτων και εξοπλισμού. Επίσης, λαμβάνονται ενισχύσεις από τον Πυλώνα I της ΚΑΠ για την υποστήριξη της αμπελοκαλλιέργειας σε μια μειονεκτική περιοχή.

Αποτελέσματα έργου

Συνολικά παράγονται επτά είδη πιστοποιημένων βιολογικών κρασιών υψηλής ποιότητας εκ των οποίων τρία είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Σε ετήσια βάση παράγονται 12.000 έως 15.000
φιάλες κρασιού, μέρος των οποίων εξάγεται στις ΗΠΑ. Ο νέος αμπελώνας που φυτεύτηκε με χρηματοδότηση του ΠΑΑ θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή κατά 1.300 με 1.500 φιάλες. Η επιχείρηση έχει μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όλες οι καλλιέργειες είναι ξηρικές ενώ οι ανάγκες υδροδότησης του οινοποιείου καλύπτονται εξολοκλήρου από το βρόχινο νερό που συλλέγεται. Επίσης το κτήριο είναι εξαιρετικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης καθώς λόγω της θερμομόνωσης του δεν είναι αναγκαία η χρήση κλιματισμού. Έχουν δημιουργηθεί πέντε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μια μόνιμη θέση εργασίας που αφορά μία οινολόγο. Η οινολόγος δεν κατάγεται από την Σέριφο αλλά παρέμεινε στο νησί λόγω της συγκεκριμένης θέσης εργασίας. Οι άλλες θέσεις εργασίας είναι εποχιακές και περιλαμβάνουν μια εργαζόμενη που απασχολείται στο οινοποιείο κατά τους θερινούς μήνες για την υποδοχή των επισκεπτών, και τρείς εποχιακούς εργάτες. Όλες οι θέσεις εργασίας αφορούν μόνιμους κατοίκους του
νησιού.

 

Διαβάστε εδώ την αναλυτική περιγραφή του έργου.

Περισσότερα στοιχεία

Περιοχή:
Σέριφος

Προγραμματική Περίοδος:
2014-2020

Περιοχή Εστίασης:
Π2 –Ανταγωνιστικότητα γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Π3 – Οργάνωση της αλυσίδας τροφίμων & Διαχείριση κινδύνων
Π4 – Διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων
Π6 – Κοινωνική ένταξη και τοπική ανάπτυξη

Μέτρο:
M03, M04, M11, M13, M21, LEADER (2007-2013) & ΕΓΤΕ

Διάρκεια Έργου:
2016-2023

Εκπρόσωπος Επικοινωνίας:
Χρήστος Χρυσολωράς

Website:
www.chrysoloras.gr

The post Οινοποιείο Χρυσολωρά – Ίδρυση οινοποείου & εκσυγχρονισμός γεωργικής εκμετάλλευσης appeared first on ΕΑΔ.

Evaluation Helpdesk – Αξιολόγηση άμεσων ενισχύσεων και τομεακών προγραμμάτων στη νέα ΚΑΠ 9 & 10 Νοεμβρίου 2022

Πέμ, 11/17/2022 - 14:57

Στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, στην Αθήνα, το Εργαστήριο Αξιολόγησης με θέμα «Αξιολόγηση άμεσων ενισχύσεων και τομεακών προγραμμάτων στη νέα ΚΑΠ». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τις μονάδες Δικτύωσης & Δημοσιότητας και Θεσμικής Υποστήριξης & Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αξιολόγησης (European Evaluation Helpdesk) του EU CAP Network το οποίο αποτέλεσε την πρώτη συνδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αξιολόγησης με φυσική παρουσία μετά την περίοδο της πανδημίας Covid 19.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 90 στελέχη, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των Υπουργείων Γεωργίας, των Διαχειριστικών Αρχών, των Οργανισμών Πληρωμών όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αξιολογητές, αξιωματούχοι της DG AGRI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία της χώρας μας στην αξιολόγηση του Πυλώνα Ι είναι μικρή, δεδομένου ότι το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων αξιολογήθηκαν σε επίπεδο ΕΕ και ορισμένες μόνο τομεακές παρεμβάσεις αξιολογήθηκαν σε επίπεδο κρατών μελών. Στη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027 όλες οι παρεμβάσεις, θα αξιολογηθούν σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης επιδόσεων (PMEF). Το γεγονός ότι το σεμινάριο διεξήχθη στη χώρα μας, έδωσε ένα βασικό πλεονέκτημα ως προς τη συμμετοχή όλων των φορέων οι οποίοι θα εμπλακούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο με την αξιολόγηση των τομεακών και άμεσων παρεμβάσεων.

Στις εργασίες του διήμερου σεμιναρίου τοποθετήθηκαν εισηγητές με μεγάλη εμπειρία στην αξιολόγηση όπως η Προϊστάμενη της Μονάδας A3 (Επιδόσεις Πολιτικής) της DG AGRI Sophie Helaine και ο πρώην διευθυντής της DG AGRI, Τάσος Χανιώτης. Παρουσιάστηκαν μελέτες επιπτώσεων της ΚΑΠ και παραδείγματα χωρών που είχαν να προσφέρουν πολλά με την εμπειρία τους στην αξιολόγηση. Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων και των συζητήσεων αναζητήθηκαν οι προκλήσεις που απορρέουν από την αξιολόγηση, προσδιορίστηκαν οι ανάγκες αναφορικά με τις μεθόδους στη συλλογή δεδομένων, η ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών και οι τρόποι επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων.

The post Evaluation Helpdesk – Αξιολόγηση άμεσων ενισχύσεων και τομεακών προγραμμάτων στη νέα ΚΑΠ 9 & 10 Νοεμβρίου 2022 appeared first on ΕΑΔ.

                             

Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

.