Είστε εδώ

Εγγραφή στο Ροή Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο
National Rural Network
Ενημερώθηκε: πριν από 5 ώρες 20 λεπτά

Εκδήλωση 30 χρόνια LEADER – Το παρόν και το μέλλον

Τετ, 11/24/2021 - 11:30

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, η Μονάδα Δικτύωσης και Δημοσιότητας με τη συμβολή του Ελληνικού Δικτύου LEADER και των τοπικών φορέων της Αμφίκλειας διοργανώνει την Εκδήλωση «30 χρόνια LEADER – Το παρόν και το μέλλον» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26-28 Νοεμβρίου 2021 στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο «Παπακώστειο» στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθούν τα επιτεύγματα LEADER ανά περιφέρεια καθώς και η συμβολή του στην προστιθέμενη αξία στην κάθε περιοχή, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων υλοποίησης LEADER στην Ελλάδα (1991-2021).

Το απόγευμα της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί Τεχνική Συνάντηση με θέμα «Πορεία υλοποίησης προγράμματος LEADER/CLLD – επίτευξη στόχων».

Το Σάββατο στις 27 Νοεμβρίου 2021 είναι αφιερωμένο στα 30 χρόνια LEADER, στη δικτύωση και τη νέα Προγραμματική Περίοδο όπου θα παρουσιαστούν ανά Περιφέρεια τα επιτεύγματα LEADER, η αξία της δικτύωσης στον αγροτικό χώρο (Ελληνικό Δίκτυο LEADER και Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο), και η πρόταση σχεδιασμού του LEADER στην επόμενη προγραμματική περίοδο από την ΕΥΔ ΠΑΑ.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης της προστιθέμενης αξίας του LEADER και γενικότερα της τοπικής ανάπτυξης, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση σε εμβληματικά έργα αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής του Οργανισμού Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας.

Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα εδώ.

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε διαδικτυακά εδώ.

The post Εκδήλωση 30 χρόνια LEADER – Το παρόν και το μέλλον appeared first on ΕΑΔ.

Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027 με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Τρί, 11/23/2021 - 09:41

Στις 22 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο, με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027 για τους νομούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τεράστια ευκαιρία που έχει η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τα περίπου 102 δισ. ευρώ τα οποία θα «πέσουν» στην ελληνική αγορά την επόμενη εξαετία μέσω της νέας ΚΑΠ, του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Επεσήμανε ακόμα ότι οι κατευθύνσεις της Εθνικής Στρατηγικής της χώρας μας είναι οι εξής:

 • η χρήση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής τεχνολογίας
 • η μείωση της γραφειοκρατίας
 • η προστασία του περιβάλλοντος
 • η διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων
 • η εκπαίδευση
 • η καινοτομία
 • η συμβουλευτική
 • τα κίνητρα στους νέους να ενταχθούν στην παραγωγή και να μείνουν στην παραγωγή

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με φυσική παρουσία και τηρώντας το πρωτόκολλο Covid αλλά και διαδικτυακά οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

The post Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027 με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου appeared first on ΕΑΔ.

ΕΕ – Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης

Τρί, 11/23/2021 - 08:46

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια μοναδική και επίκαιρη ευκαιρία για τους ευρωπαίους πολίτες να συζητήσουν για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της Ευρώπης. Ανεξάρτητα από το πού είστε ή τι κάνετε, εδώ είναι το μέρος για να σκεφτείτε τι μέλλον θέλετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δεσμευτεί να ακούσουν τους Ευρωπαίους και να παρακολουθήσουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τις συστάσεις που θα γίνονται.

Μέχρι την άνοιξη του 2022, η Διάσκεψη αναμένεται να καταλήξει σε συμπεράσματα και να παρέχει καθοδήγηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Μέρος μπορεί να λάβουν Ευρωπαίοι πολίτες, από όλα τα κοινωνικά στρώματα και τις γωνιές της Ένωσης, με τους νέους να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Ευρωπαϊκές, εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, καθώς και η κοινωνία των πολιτών και άλλοι οργανισμοί που θέλουν να διοργανώνουν εκδηλώσεις και να συνεισφέρουν ιδέες.

Ποια είναι τα συστατικά στοιχεία της Διάσκεψης;

 • Πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα
 • Αποκεντρωμένες εκδηλώσεις
 • Επιτροπές Ευρωπαίων Πολιτών
 • Ολομέλειες του Συνεδρίου

Η ψηφιακή πλατφόρμα είναι ο κόμβος της Διάσκεψης: είναι ο τρόπος σας να εμπλακείτε και να μιλήσετε στην Διάσκεψη. Εδώ μπορείτε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας για την Ευρώπη και τις αλλαγές που πρέπει να συμβούν, να δείτε τι έχουν να πουν οι άλλοι, να βρείτε εκδηλώσεις κοντά σας, να οργανώσετε τη δική σας εκδήλωση και να παρακολουθήσετε την πρόοδο και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.

Πώς λέτε τη γνώμη σας;

Απλώς επιλέξτε από την ολοκληρωμένη γκάμα θεμάτων και ενημερώστε τη Διάσκεψη με τη γνώμη σας. Οι ιδέες σας θα συλλέγονται, θα αναλύονται, θα παρακολουθούνται και θα δημοσιεύονται στην πλατφόρμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της Διάσκεψης. Στη συνέχεια θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις που διεξάγονται στα πάνελ των ευρωπαίων πολιτών και στις ολομέλειες. Ένας μηχανισμός ανάδρασης θα διασφαλίσει ότι οι ιδέες που εκφράστηκαν κατά τις εκδηλώσεις της Διάσκεψης καταλήγουν σε συγκεκριμένες συστάσεις για δράση της ΕΕ. Το τελικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης θα παρουσιαστεί σε έκθεση προς την Κοινή Προεδρία. Τα τρία θεσμικά όργανα θα εξετάσουν γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί αποτελεσματική συνέχεια σε αυτήν την έκθεση, το καθένα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τίποτα χωρίς εσάς και τη συμμετοχή σας σε αυτήν την πλατφόρμα. Το μέλλον είναι στα χέρια σας.

Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

The post ΕΕ – Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης appeared first on ΕΑΔ.

Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027 με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δευ, 11/22/2021 - 11:59

Στις 19 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027 για τους νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πραγματικών παραγωγών, με στόχο την διασφάλιση των συμφερόντων των πραγματικών παραγωγών και την αποτροπή των φαινομένων «μαύρης» οικονομίας.

Αναφέρθηκε ακόμα στις μεταρρυθμίσεις που κάνει το ΥπΑΑΤ και ιδιαίτερα στην ενίσχυση των ελέγχων και στις αλλαγές που γίνονται στον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος μεταξύ άλλων είπε: «Διαμορφώνουμε μία Εθνική Στρατηγική ομόρροπη και συνταγμένη με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αίρουμε στρεβλώσεις που υπήρχαν στο παρελθόν και δίνουμε έμφαση σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις όπως: η Γεωργία Ακριβείας, η Βιολογική Γεωργία, η καθιέρωση αυστηρών προτύπων διαβίωσης ζώων, η μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων, η κυκλική οικονομία και η αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων. Ταυτόχρονα η νέα ΚΑΠ συναντάει και συμπορεύεται με την Πράσινη Συμφωνία. Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα οποία ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ». 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός σχεδίου που θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και θα ενισχύει τη θέση του παραγωγού, δίνοντας παράλληλα οικονομική και κοινωνική ώθηση στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως στις αγροτικές περιοχές της, ανέφερε: «Ο πρωτογενής τομέας για τη Δυτική Ελλάδα, δεν αποτελεί μόνο έναν ήδη δυναμικό κλάδο που αποφέρει πάνω από 1,3 δις ετησίως στο περιφερειακό εισόδημα, αλλά τη μεγάλη δύναμη και το μεγάλο μας πλεονέκτημα για το μέλλον. Είναι η βάση από την οποία ξεκινάνε όλα: Μεταποίηση, εμπόριο, μεταφορές, τουρισμός, ακόμα και το brand name της περιοχής μας. Γι’ αυτό και η διαβούλευση έχει πολύ μεγάλη σημασία, προκειμένου να μάθουμε για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και από κοινού να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών αλλά και του τόπου μας»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με φυσική παρουσία και τηρώντας το πρωτόκολλο Covid αλλά και διαδικτυακά οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

The post Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027 με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας appeared first on ΕΑΔ.

Agribusiness forum Thessaly Summit – Το μέλλον του Θεσσαλικού κάμπου στην ψηφιακή εποχή

Τετ, 11/17/2021 - 11:05

Στις 19 & 20 Νοεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το Agribusiness forum Thessaly Summit με θέμα «Το μέλλον του Θεσσαλικού κάμπου στην ψηφιακή εποχή».

Το AgriBusiness Forum αποτελεί τo κορυφαίo γεγονός για την αγροτεχνολογία και κόμβο δικτύωσης, προώθησης συνεργασιών και διατομεακής ενημέρωσης για τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας για την παραγωγή, επεξεργασία και διανομή αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις, παραγωγούς, τράπεζες, ακαδημαϊκούς και φορείς του ιδιωτικού & δημοσίου τομέα, αναδεικνύει την καινοτομία, και συνεργάζεται με σημαντικούς οργανισμούς εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Το AgriBusiness Forum υλοποιεί περιφερειακά & διεθνή συνέδρια, εκπαιδευτικά εργαστήρια και θεματικά ταξίδια, με σκοπό την διασύνδεση και την μεταφορά τεχνογνωσίας για βιώσιμα και επικερδή αγροδιατροφικά συστήματα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων του ΕΑΔ και συγκεκριμένα της υποστήριξης του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το ΕΑΔ συμμετέχει στο συνέδριο με εκπροσώπους του προκειμένου να ενδυναμωθεί η δικτύωση, η ανταλλαγή γνώσης και η προώθηση της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα.

 

Δείτε περισσότερα για το γεγονός αυτό εδώ.

The post Agribusiness forum Thessaly Summit – Το μέλλον του Θεσσαλικού κάμπου στην ψηφιακή εποχή appeared first on ΕΑΔ.

Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027 με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Τρί, 11/16/2021 - 12:12

Στις 12 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027 για τους νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός έδωσε έμφαση  στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που ήδη έχει υλοποιήσει το ΥΠΑΑΤ και αφορά κυρίως στα ιστορικά δικαιώματα και στην ενδυνάμωση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και στην εξειδίκευση, μέσω της ανακατανομής, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης από μεγαλύτερες σε μικρότερες ή μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Αναφέρθηκε ακόμα στη λίστα με τις προτεινόμενες δράσεις για την εφαρμογή του καθεστώτος των οικολογικών σχημάτων και τον ορισμό του νέου αγρότη, με έμφαση στο κριτήριο της εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστας Μπαγινέτας ο οποίος προέδρευσε της Συνδιάσκεψης, αναφέρθηκε στην εθνική σημασία της νέας ΚΑΠ και έδωσε έμφαση στις πολιτικές που αναφέρονται στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. «Αναφέρομαι στην «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» (Green Deal), ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο προώθησης της πράσινης οικονομίας, με στόχο να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και δράσεις για την Γεωργία, τις οποίες ομαδοποιεί στις στρατηγικές «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (Farm to fork) και «Βιοποικιλότητα», που προβλέπουν τη μετάβαση σε ένα δίκαιο, υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον διατροφικό σύστημα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με φυσική παρουσία και τηρώντας το πρωτόκολλο Covid αλλά και διαδικτυακά οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Βασικά σημεία της μεταρρύθμισης ΚΑΠ μετά το 2020_ Χ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

Αναδιανεμητική ενίσχυση_συνδεδεμένες ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027_Δ ΛΙΑΝΟΣ

The post Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027 με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας appeared first on ΕΑΔ.

Επιχειρησιακή Ομάδα στη Γερμανία στοχεύει στην κοινωνική καινοτομία

Παρ, 11/12/2021 - 12:52

«Η γεωργία προσφέρει ένα ποικίλο πεδίο δραστηριοτήτων και επομένως είναι πολύ κατάλληλη για τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας στο αγρόκτημα», λέει ο Stephan Beetz, συντονιστής μιας γερμανικής Επιχειρησιακής Ομάδας «InnoLAWI».

Τα τελευταία επτά χρόνια, τα έργα των Επιχειρησιακών Ομάδων του EIP-AGRI έχουν γίνει ένα επιτυχημένο εργαλείο για τη μετατροπή των καινοτόμων ιδεών σε πραγματικές λύσεις για τους ευρωπαίους αγρότες και δασοκόμους. Με βάση την προσωρινή πολιτική συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2023-2027), οι Επιχειρησιακές Ομάδες και άλλα καινοτόμα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα προκλήσεων στη γεωργία, τη δασοκομία και τις αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής καινοτομίας.

Σε περισσότερα από 2000 έργα Επιχειρησιακών Ομάδων που ξεκίνησαν από το 2014, αγρότες, δασολόγοι, ερευνητές, επιχειρήσεις και άλλοι εταίροι συνεργάστηκαν για να ξεκλειδώσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γεωργία και δασοκομία. Μοιράζοντας τα αποτελέσματά τους ευρέως σε όλη την Ευρώπη, τα έργα των Επιχειρησιακών Ομάδων συνέβαλαν στην ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταλλαγής γνώσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καθιστώντας τον τομέα πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό.

Στην περιοχή της Σαξονίας της Γερμανίας, το έργο της Επιχειρησιακής Ομάδας «InnoLAWI» διερεύνησε τις αγροτικές προκλήσεις και την κοινωνική καινοτομία. Κατά τη διάρκεια τριών ετών, το έργο αναπτύσσει ευκαιρίες απασχόλησης για άτομα με αναπηρία στον αγροτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρθηκε  απασχόληση χωρίς αποκλεισμούς σε επτά πιλοτικές φάρμες, συνδυάζοντας  τα καλύτερα και των δύο κόσμων – γεωργία και κοινωνική εργασία.

Δείτε περισσότερα εδώ.

The post Επιχειρησιακή Ομάδα στη Γερμανία στοχεύει στην κοινωνική καινοτομία appeared first on ΕΑΔ.

EIP AGRI – Newsletter Νοέμβριος 2021

Παρ, 11/12/2021 - 12:17

Δημοσιεύτηκε το Ενημερωτικό Δελτίο του EIP AGRI για το μήνα Νοέμβριο του 2021.

Δείτε ενδιαφέροντα θέματα όπως:

 • Ανάκτηση εγκαταλελειμμένης γης στην κοιλάδα της Rioja

Στις ψηλότερες κοιλάδες της περιοχής Rioja στην Ισπανία, η εγκατάλειψη γεωργικών εκτάσεων είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Μια Επιχειρησιακή Ομάδα εντοπίζει τους κύριους λόγους πίσω από αυτό το ζήτημα και αναλαμβάνει δραστηριότητες για να φέρει νέους αγρότες στην περιοχή και να αναγεννήσει την παραγωγή φρούτων. Ταυτόχρονα, αυτές οι δράσεις συμβάλλουν στη διατήρηση του εδάφους, στη βελτίωση της βιοποικιλότητας και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 • Πείτε τη γνώμη σας για την καλή διαβίωση των ζώων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει δημόσια διαβούλευση για την καλή μεταχείριση των ζώων στην ΕΕ και θα ήθελε να λάβει υπόψη τις απόψεις σας σχετικά με τους ισχύοντες κανόνες και για το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Οι απαντήσεις σας θα τροφοδοτήσουν την αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων – μέρος της στρατηγικής της ΕΕ «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». Η διαβούλευση λήγει στις 21 Ιανουαρίου 2022.

 • Πρόσκληση για συμμετέχοντες: Άτομα με πάθος για τα τρόφιμα και τη γεωργία

Το έργο COCOREADO, Horizon 2020, στοχεύει να επανατοποθετήσει τους αγρότες ως βασικούς παίκτες σε καινοτόμες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Το έργο αναζητά 40 «πρεσβευτές» για να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην τροφική αλυσίδα. Θα λάβουν εκπαίδευση και την ευκαιρία να εξερευνήσουν την παραγωγή τροφίμων και να συναντήσουν ειδικούς σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές έως 21/11/2021. Περισσότερες πληροφορίες εδώ και σε αυτό το βίντεο.

Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

The post EIP AGRI – Newsletter Νοέμβριος 2021 appeared first on ΕΑΔ.

7ο Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τα χρηματοδοτικά μέσα του ΕΓΤΑΑ

Παρ, 11/12/2021 - 10:45

Το 7o ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τα χρηματοδοτικά μέσα του ΕΓΤΑΑ «Stock-taking of 2014-2020 and looking forward», διοργανώνεται από την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με σκοπό να αναδείξει τα αποτελέσματα, τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 καθώς και να καθορίσει περαιτέρω τις κατευθύνσεις πολιτικής για τη χρήση των χρηματοδοτικών μέσων στο πλαίσιο των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021. Κατά την έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν υψηλού επιπέδου δηλώσεις από τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Janusz Wojciechowski, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας, κ. Σπήλιο Λιβανό, και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Christian Kettel Thomsen.

Σε ειδική συνεδρία θα παρουσιαστεί το χρηματοδοτικό εργαλείο εγγυήσεων που υποστηρίζεται από το ΕΓΤΑΑ και τέθηκε σε εφαρμογή στην Ελλάδα, μαζί με όλες τις καινοτομίες που συνδέονται με την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων.

Οι ηλεκτρονικές εγγραφές για το συνέδριο θα είναι ανοιχτές μέχρι την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021.

Για το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στη σελίδα του συνεδρίου εδώ

Δείτε το σχετικό video.

The post 7ο Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τα χρηματοδοτικά μέσα του ΕΓΤΑΑ appeared first on ΕΑΔ.

Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027 με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Τρί, 11/09/2021 - 11:18

Στις 7 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη, με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η 8η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027 με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και τη συμμετοχή του Γ.Γ. Κώστα Μπαγινέτα καθώς και των υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠ.Α.Α.Τ., Ν. Μανέτα και Χρ. Θεοδωρίδου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με φυσική παρουσία (τηρώντας το πρωτόκολλο Covid) αλλά και διαδικτυακά οι ενδιαφερόμενοι φορείς τους οποίους δόθηκε και η δυνατότητα διαλόγου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.

Κατά την εκδήλωση συζητήθηκε ότι η ενίσχυση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού γεωργικού τομέα, ο οποίος θα συμβάλλει σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ.Α.Π. 2021-2027.

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

The post Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027 με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου appeared first on ΕΑΔ.

Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027 με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Τρί, 11/09/2021 - 11:12

Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα στις 5 Νοεμβρίου 2021 η εκδήλωση με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η 7η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027 με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με παρουσία  του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργου Στύλιου και τη συμμετοχή του Γ.Γ. Κώστα Μπαγινέτα καθώς και των υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠ.Α.Α.Τ., Ν. Μανέτα και Χρ. Θεοδωρίδου.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη προγραμματική περίοδο ανέρχεται στα 19,3 δις ευρώ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την οποία δεν μειώθηκε κατά 10% ο προϋπολογισμός της από την Ε.Ε. -κάτι που συνέβη για όλες τις υπόλοιπες χώρες- και πως αποτελεί προσωπική επιτυχία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το γεγονός ότι η χώρα μας θα έχει τον ίδιο προϋπολογισμό για την αγροτική πολιτική της σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με φυσική παρουσία (τηρώντας το πρωτόκολλο Covid) αλλά και διαδικτυακά οι ενδιαφερόμενοι φορείς στους οποίους δόθηκε και η δυνατότητα διαλόγου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Στύλιο.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε το πλαίσιο διαμόρφωσης, οι βασικοί άξονες και οι κατευθύνσεις της χώρας μας, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, για την διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε επίπεδο Ε.Ε., η οποία θα καθορίσει τους κανόνες μέχρι το 2029.

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

The post Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ 2021-2027 με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων appeared first on ΕΑΔ.

Εκδήλωση για την παρουσίαση Ολοκληρωμένου Προγράμματος Υποδομών Αγροτικής Ανάπτυξης ΥΔΩΡ 2.0 μέσω ΣΔΙΤ

Τρί, 11/09/2021 - 10:32

Η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών διοργάνωσε εκδήλωση παρουσίασης «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Υποδομών Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των Επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)» που πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2021 στο Ξενοδοχείο HILTON Αθηνών.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την εκδήλωση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός παρουσίασε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα των τελευταίων 50 ετών που περιλαμβάνει στο σύνολο 21 αρδευτικά έργα. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης παρουσίασε με περισσότερες λεπτομέρειες τα πρώτα 8 από τα 21 αρδευτικά έργα, συνολικού κόστους κατασκευής 1,6 δις ευρώ, τα οποία θα καλύψουν πάνω από 1,3 εκατ. στρέμματα σε ολόκληρη την επικράτεια που θα υλοποιηθούν μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα τα έργα αυτά είναι:

1) Έργα μεταφοράς νερού από Ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης (Π.Ε. Ξάνθης)

2) Εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού

3) Λιμνοδεξαμενή  Χοχλακιών Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου)

4)  Φράγμα και Δίκτυο Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου)

5)  Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Μεσσηνίας)

6)  Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού  και αρδευτικό δίκτυο (Π.Ε Φθιώτιδας)

7) Φράγμα στο Λιβάδι Αράχοβας, Αρδευτικό δίκτυο  και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο

8) Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά Καρδίτσας

Σχετικό βίντεο των παραπάνω έργων μπορείτε να δείτε εδώ.

Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των Επιπτώσεων από την Κλιματική κρίση μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης των επόμενων χρηματοδοτικών περιόδων και το Εθνικό ΠΔΕ και θα συμβάλλει στο μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή με άμεσης προτεραιότητας δημόσια έργα προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, καταναλωτών και πολιτών καθώς και, προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και των αγροτικών περιοχών.

Διαβάστε περισσότερα στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ (Link:  http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/12079-dt081121b)

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ: https://fb.watch/99T78giv9f/

 

 

The post Εκδήλωση για την παρουσίαση Ολοκληρωμένου Προγράμματος Υποδομών Αγροτικής Ανάπτυξης ΥΔΩΡ 2.0 μέσω ΣΔΙΤ appeared first on ΕΑΔ.

ENRD – Newsletter Οκτώβριος 2021

Τρί, 11/02/2021 - 13:45

Δημοσιεύτηκε το Ενημερωτικό Δελτίο του ENRD για το μήνα Οκτώβριο του 2021.

Δείτε ενδιαφέροντα θέματα όπως:

 • Το έργο του μήνα αυτή τη φορά είναι ελληνικό! Οι επικονιαστές επωφελούνται από τις εναλλακτικές των φυτοφαρμάκων στους ελληνικούς οπωρώνες.

Η ελάττωση της εξάρτησης από γεωργικά φυτοφάρμακα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μείωσης της βιοποικιλότητας. Ο συνεταιρισμός παραγωγών μήλων στην Ελλάδα «ΖΑΓΟΡΙΝ» αξιοποιώντας πόρους του ελληνικού ΠΑΑ δείχνει πώς αυτό μπορεί να συμβεί στην πράξη. Δείτε αναλυτική περιγραφή του έργου εδώ.

Η διατήρηση του εδάφους, η προστασία από τα φυτοφάρμακα, τα βιολογικά προϊόντα και η επισήμανση των καταναλωτών τονίστηκαν κατά τη διάρκεια του 2ου ετήσιου συνεδρίου «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 • Έναρξη της πρώτης «Ημέρας βιολογικών προϊόντων της ΕΕ»

Η 23η Σεπτεμβρίου ορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή ως ετήσια «Ημέρα βιολογικών προϊόντων της ΕΕ». Κάθε έτος η Ημέρα  #OrganicEU θα γιορτάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου για την προώθηση του βασικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι οργανικές προσεγγίσεις για τη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων.

 • 21η συνάντηση Εθνικών Αγροτικών Δικτύων

Η αγροτική δικτύωση σε επίπεδο κρατών μελών βρισκόταν σε εξέλιξη την καλοκαιρινή περίοδο και συνεχίζεται το φθινόπωρο με την 21η συνάντηση των Εθνικών Αγροτικών Δικτύων που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και φιλοξενείται από το σλοβενικό Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο. Παρέχει μια ευκαιρία στα Εθνικά Αγροτικά Δίκτυα και στις Μονάδες Υποστήριξης Δικτύου όλων των κρατών μελών να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πρόοδο των προετοιμασιών τόσο για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ όσο και για τα μελλοντικά εθνικά δίκτυα της ΚΑΠ.

 • Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών της Υπαίθρου

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας της Υπαίθρου των Ηνωμένων Εθνών γιορτάζει και τιμά τον ρόλο των γυναικών της υπαίθρου στις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους. Αυτή η Ημέρα αναγνωρίζει τη σημασία των γυναικών στην ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης παγκοσμίως.

καθώς και πολλά άλλα θέματα αγροτικής πολιτικής τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

The post ENRD – Newsletter Οκτώβριος 2021 appeared first on ΕΑΔ.

                             

Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

.